Christian Skredsvig (1854 – 1924)

Christian Skredsvig hadde som de fleste andre av de store malerne i sin generasjon studert både i München og Paris.

Det er interessant å merke seg hvor hurtig han endret stilen fra de mer utpenslede malerier han laget i München til de langt friere arbeidene fra årene i Frankrike. De beste bildene fra denne tiden laget han likevel ikke i Frankrike, men i Italia og særlig i Spania, hvor han malte frem det særegne lyset i det solmettede Syden, særlig slik det reflekteres i lyse murvegger og litt mattere på de sandige veiene. Også lysets innvirkning på alle de fargene Italia og Spania er så rike på registrerte han nøye i bildene sine. Det er liten tvil om at dette var omgivelser han trivdes i som maler.

I 1886 slo han seg ned på gården Fleskum i Bærum og samlet en liten koloni av malere rundt seg sommeren dette året. Og det var disse malerne, med Eilif Peterssen og Kitty Kielland i spissen, som introduserte nyromantikken i Norge. Og det var også her Skredsvig i 1889 malte sitt mesterverk, Gutten med seljefløyten, inspirert av Bjørnstjerne Bjørnsons dikt Tonen. Nyromantikkens stemningsmaleri var en sjanger som passet til Skredsvigs temperament. Han fortsatte da også å male slike stemningsmettede sommernattsbilder, også etter at han i 1894 kjøpte seg en tomt oppe i Eggedalen og bygget seg en bolig, Hagan, der. Vår i Eggedal (1898) er malt en lys våraften. Sauene beiter på den brede marken i forgrunnen, mens skogen brer seg i bakgrunnen helt til det lave fjellet som markerer horisonten og overgangen til en lysfylt himmel. Her ånder det virkelig fred og ro, som Skredsvig så inderlig lengtet etter. Det var grunnen til at han flyttet fra hovedstaden.

Også Aftenstemning ved et tjern (u. dat.) viser oss en nyromantisk idyll fra Eggedal med en himmel som ennå er blå, men med en rand av gulrødt i horisonten som speiler seg i et lite tjern der vannliljer flyter på vannskorpen i forgrunnen. Her er alle detaljene blitt borte i det mørke som stille senker seg over landskapet. Skredsvig var også forfatter og har blant annet skrevet en både sjarmerende og innsiktsfull memoarbok.

«Aftenstemning ved et tjern» u. dat.
«Atmospheric Evening by a Tarn» undated