nodeimage

Griegsamlingen

På Oseana kunstmuseum kan du sjå verk av Munch, Kittelsen, Tidemann, Gude, J.C. Dahl, Anders Zorn og andre nordiske kunstnarar i storslegne omgjevnader.

I kunstmuseet finn du store delar av samlinga til skipsreiar Per Grieg sr. I tillegg er det separatutstillingar med stor variasjon i tema og kunstform. Like utanfor døra ligg friluftsområdet Mobergsvikjo og vakker utsikt over Bjørnefjorden.

Nedanfor fortel Per Grieg sr. sjølv om samlinga som du finn i kunstmuseet i Oseana:

Griegsamlingen

"Griegsamlingen består av kunst, hovedsakelig billedkunst, som er eiet av Grieg Foundation og andre innenfor Grieg Group-sfæren. Den er samlet over en 50 års periode, og stort sett har undertegnede stått for innkjøpene. Det har ført til at samlingen er ganske personlig, uten noen overordnet strategi eller linje, bortsett fra det som subjektivt har vært oppfattet som spennende til enhver tid. Nokså tidlig ble det som kan kalles en Gullalder i norsk malerkunst, nemlig produsert av kunstnere født rundt midten av 1800-tallet, et fokusområde.

Blant mange spennende navn finnes:

 • Christian Krohg
 • Frits Thaulow
 • Eilif Peterssen
 • Harald Sohlberg
 • Thorvald Erichsen
 • Nikolai Astrup
 • Ludvig Karsten
 • Erik Werenskiold
 • Theodor Kittelsen
 • Christian Skredsvig
 • Edvard Munch.

For å få en viss bredde på det som etter hvert fikk ambisjonen av å fremstå som et mini nasjonalgalleri, kom det på den eldre side til navn som: J.C.Dahl, Eckersberg, Flintoe, Tidemand, Gude, Balke og Baade. Og fra den noe senere periode: Aulie, Ekeland, Enger, J. Johannessen, Heramb, Karl-Erik Harr, Gullvåg og Per Krohg.

I en senere periode har vi forsøkt å komplettere med spesiell vekt på Vestlandskunstnere, som Xan Krohn, Henrik Lund, Knud og Nils Bergslien, Bernt Tunold, Olav og Frida Rusti, Lars Osa og Ingebrigt Vik.

For å ha noen representanter fra våre kjære naboland, Danmark og Sverige, har vi sikret oss noen av Skagenmalerne som Michael og Anna Ancher, L. Tuxen, naturmaleren Bruno Liljefors, familieromantikeren Carl Larsson, og Anders Zorn.

Grieg-Gaarden i Bergen

Hovedkontoret for Grieg Group, ble tegnet spesielt med henblikk på å huse vår kunstsamling og fremstår på mange måter som et galleri i seg selv. Over årene vokste samlingen utover disse grenser, og når ”Griegsamlingen” i Oseana nå åpner, er vår samling stor nok til å pryde begge hus. Medarbeidere i Grieg føler et sterkt eierskap til vår samling og vi håper dette eierskapet skal spres til Os’ innbyggere og til alle dem som får gleden av å besøk praktfulle Oseana. Ved en rotering av kunsten innenfor samlingen vil man over år få kjenne det meste, og dessuten er det vårt håp at det vil inspirere også til mange andre fine utstillinger av lokal, nasjonal og internasjonal karakter.

Det blir spennende å følge hva som i årene fremover kommer til å bli vist, og som så å si setter seg i veggene som historiske fotavtrykk i disse utstillingsrom som må være blant de fineste som finnes."

Per Grieg 2011

Opningstider

mandag stengt
tirsdag - fredag 11.00 - 16.30
laurdag  11.00 - 16.00
søndag 12:00 - 18:00