Utstillingsåpning

Utstillingsåpning

Trudi Jaeger: Fragments from a forest trail. (Parfois je pense; parfois je suis)

Hjertelig velkommen til åpning av høstens første utstilling i Galleri Hvelvet.

Åpningstale ved Synnøve Marie Vik, PhD og faglig leder ved Billedsamlingen, Universitetsbiblioteket, UiB.

Trudi Jaeger er mest kjent for sine abstrakte malerier der hun har holdt seg til variasjoner over det samme formspråket gjennom store deler av sitt kunstnerskap: Lette strøk og linjer av ulike mørke farger på hvit bakgrunn. Både maleriene og tegningene hennes kan motivmessig oppleves som flyktige og de har en stille, meditativ karakter, noe som korresponderer med hennes kunstsyn og måter å arbeide på. Inspirasjonskilder og referanser er gjennom en lang praksis blitt svært mange, ikke minst fra fransk filosofi og litteratur, som Maurice Merleau-Ponty, Gaston Bachelard og Hélène Cixous.

Prosjektet for Oseana har blitt til etter et studieopphold i Paris, og erfaringene derfra er et vesentlig utgangspunkt for hennes fenomenologiske tilnærming til motsetningene mellom storbyens urbane dynamikk og små, sårbare landskapssituasjoner. En forbindelse som på sett og vis forener denne motsetningen trekker hun mellom Walter Benjamins verk, The Arcades Project, en meditasjon over byen og det usynlige, og middelalderklosteret Lysekloster, som ligger i et unikt kulturlandskap i Bjørnafjorden kommune. I utstillingen i Hvelvet vil malerier, tegninger, tekst og lyd plasseres i en stedsspesifikk installasjon der farge og lys vil skape en langsomt skiftende dynamikk.

Utstillingen står til og med søndag 22. oktober.

Lenke til kunstnerens nettside: Trudi Jaeger | Visual Artist

Utstillingsprogrammet høsten 2023 er støttet av Kulturrådet.

Utstillingsprogrammet ved Oseana høsten 2023 er støttet av Kulturrådet.

Trudi Jaeger har fått tilskudd til utstillingen fra Bergen kommune – Seksjon for kunst- og kulturutvikling, Regionale prosjektmidler (KiN), Bildende kunstneres hjelpefond (BKH) og Billedkunstnernes vederlagsfond.